کد مطلب: 3590 | زمان انتشار: ۸:۲۰:۴۱ - شنبه ۹ آذر ۱۳۹۲ | بدون نظر | دفعات مشاهده : 725 | |

درمان بیماری ها با لذت بردن

درمان بیماری ها با لذت بردن

 پژوهشگران سوئیسی سیستم ژنتیکی طراحی کرده‌اند که با لذت بردن فعال می‌شود و در بدن فرد دارو آزاد می‌کند.

محققان معتقدند این سیستم، می تواند به ارائه شیوه نوینی در درمان ناخودآگاهانه بسیاری از بیماری ها از جمله فشار خون و دیابت منجر شود به طوریکه بیمار بدون آنکه متوجه شود دارو در بدنش آزاد می شود.

آنها با استفاده از سیستم پاداش در مغز، از احساس لذت و رضایت برای پایین آوردن فشارخون موش ها استفاده کردند.

مغز همه پستانداران برای اینکه قسمت های دیگر بدن را آگاه کند که نیازهایشان را برطرف کنند، از یک سیستم پیام رسانی ویژه استفاده می کند.

به این ترتیب که پس از برطرف شدن گرسنگی، گوش کردن به موسیقی و بسیاری از نیازهای دیگر، مغز با ترشح هورمونی به نام دوپامین پاداش می دهد. اما اگر فرد برای برآوردن این نیازها مقاومت کند، مغز با کاستن از ترشح دوپامین، در واقع فرد را تنبیه می کند.

یکی از وظایف این هورمون ایجاد احساس لذت و شادی است اما یکی دیگر از تاثیرات این هورمون این است که فشار خون را تنظیم می کند.

از این رو پس از موفقیت در یک آزمون یا پس از پایان کار روزانه و یا احساس رضایت از موقعیت شغلی، مغز با ترشح این هورمون ما را تشویق می کند و ما خوشحال می شویم. به این ترتیب مغز کمک می کند تا فرد برای رسیدن به احساس رضایت و شادی، درست تصمیم بگیرد.

اما مغز اصولا در هر دور از فعالیت این زنجیره، در ترشح هورمون پاداش زیاده روی نمی کند؛ در عوض انتظار دارد هر چه بیشتر این زنجیره فعال بشود تا بتواند دفعات بیشتری ما را تشویق کند؛ شدت این امر البته قابل تعمیم نیست، به عنوان مثال بعضی افراد تا می توانند می خورند تا این حالت لذت و رضایت تکرار شود.

مارتین فوسنئگر، استاد علوم زیست سیستم و مهندسی سرپرست این تحقیقات می گوید: هدف ما طراحی سیستمی بود که تحت کنترل ژن ها اما کاملا ناخودآگاه عمل کند.

وی تفاوت این درمان را با داروهای رایج این گونه بیان می کند که در حال حاضر، برای درمان بعضی از بیماری ها مجبوریم چند بار در روز دارو مصرف کنیم اما باید فکر کنیم و تمرکز داشته باشیم که دارو را در زمان و به میزان مناسب استفاده کنیم بنابراین ما فکر کردیم که می توانیم راهبرد جدیدی کشف کنیم که ناخودآگاه فرد، دستگاه ما را کنترل کند؛ یعنی بدن خودش مداخله درمانی را در زمان بخصوص و به میزان دوز مشخص انجام بدهد.

این پژوهشگر می گوید: برای اینکه به هدفمان برای درمان ناخودآگاهانه برسیم ژن های درمانی طراحی و بین آنها و بخشی از فعالیت های مغز، ارتباط برقرار کردیم. ما در واقع این ژن ها را درون سلول هایی قرار دادیم که تحت تاثیر دوپامین، برای کاهش فشار خون علامت بدهند سپس این سلول ها را داخل کپسول ریزی قرار دادیم تا سیستم ایمنی بدن بر علیه آن ها فعال نشود. بعد این محفظه های بسیار کوچک را داخل شکم موش ها قرار دادیم.

به گفته فوسنئگر هدف این است که فرد در شرایط پاداش دهی مغز مانند خوردن یک غذای خوشمزه، قرار بگیرد تا کپسول میزان هورمون نشاط آور را تشخیص دهد و به نوبه خود هورمون پایین آورنده فشار خون را آزاد کند. در نتیجه هنگامی که بیمار دارای این کپسول، علامت پاداش مغز را دریافت کند یعنی زمانی که خوشحال و راضی است، فشار خون کاهش پیدا می کند.

البته این شیوه در بیمارانی موثر است که بالا بودن فشارخون، منشا عصبی نداشته باشد؛ یعنی اگر به هر دلیل، مانند افسردگی شدید، دوپامین به اندازه کافی ترشح نشود، سیستم فعال نمی شود و هورمون پایین آورنده فشارخون نیز ترشح نخواهد شد.

پروفسور فوسنئگر معتقد است با این روش درمانی می توان بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت را درمان کرد و گروه او تنها به عنوان نمونه به بیماری فشارخون پرداختند چون نمی توانستند همه موارد را آزمایش کنند.

البته هنوز راه درازی برای امتحان این روش روی انسان باقی مانده است؛ اما مارتین فوسنئگر با آزمایش این روش روی موش ها به نتایج مثبتی دست یافته است، فشارخون بالای موش های نر با دیدن موش های ماده پایین آمد؛ درست مثل وقتی که غذای مورد علاقه شان را می خوردند.(مهر)



ارسال نظر



لوگو اسپانسر